EL MILLOR GRUP PEL 2011

EL MILLOR GRUP PEL 2011

miércoles, 16 de mayo de 2007

La Pobla de Montornès no s'interessa per les obres de l'AVE

L'Ajuntament no consulta a l'Administració l'impacte ambiental que pot suposar el projecte

l El consistori de La Pobla de Montornès, governat per CiU, no realitza cap tipus d’al·legació ni de consulta durant el període que obre l'Administració per a poder fer reclams sobre l'impacte ambiental que causa la construcció del projecte AVE.

Davant la perspectiva de la construcció de la línia de tren d’Alta Velocitat Espanyola, l’Estat va donar als ajuntaments afectats l’oportunitat de presentar al·legacions al traçat. En el termini indicat, un total de 21 ajuntaments del Camp de Tarragona van enviar les seves opinions sobre el projecte, que van ser publicades al número 208 del BOE del 31 d’agost de 1999. L’Ajuntament de La Pobla no va fer cap comentari al projecte.

El BOE recull quins són els municipis que aconsellen que el traçat escollit es trobi el més allunyat possible dels nuclis de població. Altres tenen en compte la possibilitat de que es produeixin moviments de terra en el cas que la construcció tingui lloc molt a prop de les zones urbanes. Per aquest motiu, nombrosos pobles han demanat la construcció de túnels o pantalles anti-soroll en el tram més pròxim a les poblacions. En un altre nivell, a més a més, s'ha demanat el respecte pels paratges naturals.

L’Ajuntament de RODA DE BARÀ és un dels que va manifestar els seus neguits vers la construcció, al BOE núm. 208, assenyalant “l'afectació que el corredor 3 produeix a la zona nord del casc urbà” i destacant “el caràcter turístic del municipi i l'impacte que generaria la nova infraestructura”. El consistori també s’oposava “al traçat utilitzant el corredor 3”, però el considerava acceptable si es desplaçava cap al nord un quilòmetre.

L'Ajuntament de PIRA, per exemple, se suma a aconsellar sobre la construcció de la línia de manera que pugui beneficiar a tothom i que no perjudiqui a ningú: “que el traçat escollit discorri el més pròxim possible a l’autopista i allunyat, al menys, 1,5 quilòmetres dels nuclis de població”.

D'entre tot el conjunt d'interessats trobem els ajuntaments de Barberà de la Conca, de Bellveí, Bràfim, Cabra del Camp, El Milà, El Rourell, El Vendrell, Figuerola del Camp, La Bisbal del Penedès, La Masó, La Riba, Llorens del Penedès, Montblanc, Nulles, Perafort, Pira, Roda de Barà, Sant Jaume del Domenys, Valls, Vespella de Gaià i Vimbodí. Les consultes, els reclams i les al·legacions fetes al respecte han demostrat l'atenció i l'interès que han tingut els respectius ajuntaments vers la preservació del seu entorn natural i vers el benestar dels habitants dels seus pobles.

Divuit ajuntaments han passat per alt l'opció de consulta que va oferir l’administració. Entre ells, s'hi troba el de la POBLA DE MONTORNÈS. Per aquest motiu es dóna per entès que les obres del tren d'Alta Velocitat Espanyola no són un motiu de preocupació per a la corporació municipal del poble. La Pobla no ha volgut aconsellar a l'Administració sobre les decisions més convenients que creia que s'havien de prendre al voltant de les obres de l'AVE.

Havent pogut fer reclams o al·legacions al respecte, l’Ajuntament no ha posat cura en la preservació dels entorns que han estat ocupats per la construcció de la instal·lació. A més, no s'ha vetllat per la seguretat dels habitants del poble, ja que les vies de l'AVE es troben molt a prop del nucli urbà, amb el que tot això pot comportar.

Desentendre's de qualsevol tema que afecta directament als habitants d'un poble no és la millor actitud que ha de prendre un ajuntament. En la teoria, el consistori de qualsevol territori s'ha d'encarregar de vetllar pel benestar, per la conservació i per al progrés del seu poble, però la pràctica no diu el mateix o almenys així ho ha sabut reflectir l'actual ajuntament de La Pobla de Montornès.

Volem un ajuntament que no mira per al bé de la població? Volem un consistori en mans d'uns polítics que saben fer de tot menys fer política? Fer política també és saber escoltar les opinions, les preocupacions i les inquietuds dels seus habitants i, pel què fa a aquest tema -les obres de l'AVE-, els governadors de La Pobla encara no ens ho han sabut demostrar.

No hay comentarios: